Böngészők történelme

Böngészők történelme

1991-ben lett bemutatva a WWW, azaz a World Wide Web. Elsődlegesen csak szöveges felületet használt a WWW.

1993-ban jelentős lépést a Mosaic jelentette, ami az első grafikus böngészőt jelentette.

1994-ben megalapították a Mosaic Communications-t, amit átneveztek Netspace Communications-re. A Mosaic alapján létrehoztak egy friss böngészőt, a Netscape-et. Ez siker lett a böngészők piacán, többek között a gyors program frissítések miatt, igaz fizetős volt a Netscape. 1995-ben a piaci részesedése 80% fölé emelkedett.

1995 augusztusában azonban megváltozott a helyzet, a Windows 95 miatt, hisz a fizetős Netscape-el szemben ingyen kínálta az Internet Explorert. Lassan, de az IE előretört, a negyedik generációs IE beérte a Netscape-et technikailag, így a Netscape piaci részesedése csökkenni kezdett.

1996-ban jelent meg az Opera, első publikus verziójaGoogle.com - 1997

1998-ban a részesedési mutatókat látva ingyenessé tették a Netscape-et, és nyílt forráskód projekt lett belőle. Ezután 4 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ebből alakult Mozilla piacra dobja saját böngészőjét. Habár technikailag egyre több minden volt a Netscape-ben (HTML, CSS, DOM, ES), tovább esett a részesedése, és már 20%-on volt. Ekkor az AOL megvette a céget, és kiadták a Netscape 6.0-t, amitől remélték, hogy felvirágzik a cég, de a program lassúra sikeredett, és tele volt hibával. Amint a Mozilla elérte, hogy stabil böngészőt adjon ki (1.0), Netscape 7.0 alapokon, remélték, hogy ez majd segíti a gyengélkedő Netscape-et.

Apple.com - 1997

2002-ben az Internet Explorer részesedése eléri a 95%-ot

2003-ban a többi böngésző egyre jobban előretört, megjelent a Safari, de a Netscape részesedést 5% alá esett. A 8.0-as változatot hivatalosan Netscape browsernak nevezték, a 9-es verziószámút Netscape Communicatornak. Az AOL a 9-es verziót átadta a Mercurial Comminuncation-nek, így már nem ők fejlesztették. Pár évnyi próbálkozás után eltűnt a piacról, a hivatalos támogatás 2008. március 1-én szűnt meg. Július 15-én indították a Mozilla Alapítványt.

2004-ben jelent meg a Firefox, ezzel a második böngészőháború megkezdődik. A Firefox volt az első, ami jelentősen megszorongatta a Microsoftot.

2006-ban jelenik meg az Internet Explorer 7, amivel a Microsoft igyekezett minden Firefoxos újdonságot átvenni, ilyen például a fülek kezelése, vagy RSS.

2007-ben jelent meg a Safari Windows-ra.

2008-ban a Google által megjelenik a Chrome. A böngészők teljesítményét tesztelő Acid1, Acid2 teszteken a Chrome nagyon jól teljesített, jobb volt, mint a konkurens IE7, vagy Firefox 3, de gyengébb volt az Operánál. Az eredeti Chrome nem teljesített a legnehezebb Acid3-as tesztet, azonban 2009 augusztusában megjelenő új verzió már 100%-ot ért el. Az IE8 az Acid3 teszten 20%-ot ért el, azonban az újabb verziója, az IE9 már 95-öt.

2009 szeptember 15-én piacra dobott 3-as verziójú Chrome több újítást is tartalmazott, melyek jelentősen befolyásolták a HTML5 elfogadását, illetve gyorsítását. A böngészőnek hármas célja van: biztonság, sebesség, stabilitás.

2012-ben az Apple befejezi a Windows támogatását, így a Safari 6.0 már nem lesz elérhető PC-re.

Ettől kezdve a Chrome hónapról hónapra egyre erősödött, míg a Firefox részesedése csökkent, a Microsoft böngészőjéről pedig elmondható, hogy haldoklik, a felhasználó táborát nézve. Az Opera felhasználóbázisa lényegében stagnál, elmondható, hogy ez az egyedüli böngésző, mely nem vész részt a böngészőháborúban.

 

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Nincs még szavazat)
Loading...

Hozzászólások

Jelenleg 0 hozzászólás hozzászólás van.

Szólj hozzá!