Milyen böngészőkre érdemes fejleszteni?

Milyen böngészőkre érdemes fejleszteni?

A címben szereplő kérdést így is feltehetnénk: Milyen böngészőkre érdemes elkészíteni weboldalunkat? 

De előtte érdemes elolvasni előző cikkünket, amely a böngészők történelmét mutatja be.

A mai helyzet

Általában az ügyfelek jelentős része rögtön azt válaszolja arra a kérdésre, hogy mely böngészőkre szeretnék, hogy optimalizálva legyen a weboldaluk, hogy az összesre! Pedig ennél egy kicsit árnyaltabb a helyzet, főleg, ha a statisztikákat nézzük.

2017 Chrome IE/Edge Firefox Safari Opera
Március 75.1 % 4.8 % 14.1 % 3.6 % 1.0 %
Február 74.1 % 4.8 % 15.0 % 3.6 % 1.0 %
Január 73.7 % 4.9 % 15.4 % 3.6 % 1.0 %

Forrás: W3Schools

A helyzet, ahogy látható is a fenti statisztikából, hogy a Chrome áll elsődleges helyen több, mint 75%-al. Ezután egy jelentős résszel a Firefox jön. Az Internet Explorert (Edge-t) pedig általában úgy szokták csúfolni, hogy csak akkor Windows újratelepítés után szokták elindítani a felhasználók, hogy letöltsenek egy normális böngészőt.Kik vagyunk? Böngészők!

Viszont mára már a helyzet egy fokkal jobb, mint 5-10 éve, hisz a legújabb kiadású IE Edge is hasonlóan jelenít meg weboldalakat, mint modernebb társai, ezáltal több munka nem nagyon van vele egy oldal fejlesztésénél. Azonban aki azt szeretné, hogy régebbi verziójú IE-n is 100%-osan jelenjen meg egy weboldal, annak a lentebb látható statisztikát ajánljuk.

2017 Total Edge14 Edge13 Edge12 IE11 Régebbi
Március 4.8 1.4 0.2 0.2 2.9 0.1
Február 4.8 1.1 0.2 0.1 3.1 0.3
Január 4.9 1.1 0.2 0.1 3.4 0.1

Forrás: W3Schools

Látható, hogy az IE11 szerepel a vezető helyen a 4.8%-ból 2.9%-al. A legrégebbi, még ma is használatos társa az IE8, amit általában olyan cégek használnak, ahol más böngésző nem elfogadott. Nem akarunk nevén nevezni ilyen cégeket, de van belőle jó pár. Nekünk is kellett fejleszteni rá, de ahhoz, hogy minden animáció, lekerítés, illetve egyéb elem tökéletesen jelenjen meg rajta, mint egy legújabb verziójú Chrome-on, nagyjából fel ér a lehetetlennel. Aki mégis ragaszkodik ahhoz, hogy az összes böngészőn tökéletes legyen a weboldala, elfogjuk szomorítani, mert ilyet lehet, csak nem éri meg. Persze egy nagyobb, több százezres látogatottságú weboldalnál, webáruháznál ez kifizetődő, de egy napi 10-1000 látogatójú oldalnál értelmetlen kifizetni e különbözetet. Valamint az is ok, hogy nem szükséges támogatni a régi rendszereket, mivel a felhasználók már annál a böngészőnél hozzá vannak szokva a nem megfelelő működéshez, és ha kötelező azt használni, akkor inkább okostelefonról nézik meg az adott weboldalt, webáruházat.

És ahogy már előbb említettük, a nagyobb verziószámú böngészőkön hasonlóan, lényegében ugyanúgy jelennek meg a tartalmak, mint Chrome-on, így sok munka nincs a másfajta böngészőkre való optimalizálással.

 

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Nincs még szavazat)
Loading...

Hozzászólások

Jelenleg 0 hozzászólás hozzászólás van.

Szólj hozzá!