Milyen okostelefonra érdemes alkalmazást készíttetni?

Milyen okostelefonra érdemes alkalmazást készíttetni?

Előző bejegyzésünk arról szólt, hogy miért nem érdemes régebbi böngészőkre fejleszteni. Az okostelefonokra fejlesztendő appoknál is hasonló a helyzet. Igaz, mi nem fejlesztünk natív alkalmazásokat iPhone-ra, Android, se Windows Phone-ra (itt most nem a mobilra optimalizált weboldalt értjük) de a trendekkel tisztában vagyunk. Ha mobilalkalmazást szeretnénk, akkor csak és kizárólag iOS-re és Android-ra készítenénk el az appot, Windows Phone-ra nem, mivel a statisztika itt is azt mutatja, hogy nincs releváns felhasználóbázisa.

Negyedév Android iOS Windows Phone Egyéb
2015Q4 79.6% 18.7% 1.2% 0.5%
2016Q1 83.5% 15.4% 0.8% 0.4%
2016Q2 87.6% 11.7% 0.4% 0.3%
2016Q3 86.8% 12.5% 0.3% 0.4%

Forrás: IDC

A táblázat csak a 2016 harmadik negyedévét mutatja, viszont ahogy sejthető, a Windows Phone-nak egyre kisebb a térnyerése a felhasználók között az idő előrehaladtával, ráadásul egyre több nagyobb alkalmazás fejlesztő cég dönt úgy, hogy beszünteti a Windows rendszer támogatását. Az ok az lehet, hogy egyszerűen nem éri meg rá fejleszteni, hisz minek, ha úgysem használja senki.

Saját tapasztalatból elmondható, közeli ismerős által, aki még Windows Phone-t használ, hogy amikor csak lehetősége lesz rá, akkor váltani fog Android-ra, mivel napi szinten látja azt, hogy az alkalmazások egyszerűen nem működnek rajta, és nem tud rajta annyi mindent megcsinálni, mint egy okos okostelefonon.

Nem szükséges app

Elmondható, hogy egy kisebb webáruháznak, vállalkozásnak nem szükséges alkalmazás ahhoz, hogy mobiltelefonon is elérjék őket. Általában az ügyfelek jelentős része, ha mobilon kezdi a keresgélést, akkor nem fog egy plusz alkalmazást letölteni a telefonjára, ha csak a nyitvatartási időt szeretné megnézné egy adott helynél. Ennél fontosabb az, hogy mobilbarát legyen az adott weboldal, és könnyen lehessen rajta navigálni számtalan kijelző méreten. Más a helyzet például egy Facebooknál, ahol a natív alkalmazás elengedhetetlen okostelefonon. Mi sem gondoljuk úgy, hogy szükségünk lenne mobilalkalmazásra, mert leendő ügyfeleink jelentős része amúgy sem töltené le azt. Ráadásul a reszponzív weboldal az összes készüléken jól fog mutatni, és nem kell külön alkalmazást írni a rengeteg verzióval rendelkező Androidra, vagy iPhone-ra, így mindenki megtalál minket, független attól, hogy milyen telefont használ.

 

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Nincs még szavazat)
Loading...

Hozzászólások

Jelenleg 0 hozzászólás hozzászólás van.

Szólj hozzá!