WordPress vs Egyedi CMS

WordPress vs Egyedi CMS

Miért éppen WordPress?

A WordPress (WP) egy nyíltforráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS, azaz content management system). 2004 körül lett publikus. Azóta rengeteg változáson ment keresztül, viszont az alap funkcióija még ma is megmaradt, méghozzá az, hogy blogként lehessen használni.

Mára már egy teljesértékű tartalomszolgáltató rendszerré nőtte ki magát, mely csak elviekben használható csak blogolásra, hisz másra is tökéletesen alkalmas.

Rengeteg cég, webáruház döntött úgy, hogy inkább WP-t használ az oldal motorjának, mint egyéb CMS-t, vagy akár egyedi fejlesztést. Miért van ez így?

Nos, a WP hivatalosan csak egy blogmotor, azonban több tízezer bővítmény közül lehet válogatni, épp a céljainknak megfelelően. Természetesen itt sem mindegy, hogy mit/melyiket használjuk, valamint ha nagyon egyedi az igényünk, akkor nem feltétlenül lesz hozzá bővítmény, így sajátot kell írnunk, vagy a meglévőt kiegészítenünk. Ehhez hozzátartozik az, hogy rengeteg prémium bővítmény létezik WP-hez, ugyanúgy rengeteg dizájn, illetve nagyon sok egyéb kiegészítő, amivel sok-sok funkcionalitással tudunk szolgálni a weboldalunknak, és még szebbé is tudjuk tenni látogatóink számára a magán vagy üzleti weboldalunkat

Nem véletlen tehát, hogy a világ weboldalainak közel 30%-a WP alatt fut.

Előnyei

Könnyű kezelhetőség

Ez a végfelhasználó, pontosabban az adminisztrátor számára előnyös, hogy modern kinézetű kezelőfelületet kap out of the box.

Rengeteg bővítmény elérhető rá

Mindenkinek más az igénye, de az igények sokszor találkoznak, így nagy eséllyel találhatunk olyan kiegészítő modult, amire szükségünk lesz. Legyen szó akár ingyenes bővítményekről, vagy fizetősről.

Tapasztalattal rendelkezőknek könnyű továbbfejleszteni, egyedi igényeket kielégíteni

A WordPress bővítmény készítést kell megtanulni, és aki már ért a PHP-hoz, annak nem fog problémát okozni e rendszerben lévő fejlesztés. Persze itt sem árt a több éves PHP és WordPress tapastalat, de egy fejlesztőnek ez nem okozhat problémát.

Nagyjából bármit meglehet vele oldani.

Kávét nem fog főzni (kivéve, ha írunk rá egy olyan bővítményt, amely egy internetre csatlakoztatott kávéfőzőt irányít :)), de amit a weboldalunkkal elszeretnénk érni, azt tud(hat)ja, ha megfelelő kezekben van.

Olcsó

Ha WordPress-ben szeretnél weboldalt létrehozni egy vállalkozás által, tehát fizetnél érte, az nem lesz annyira drága, mint egy egyedi fejlesztésű rendszer, hisz az alap motor már megvan, csak érteni kell a megfelelő konfiguráláshoz és a bővtmény/dizájn íráshoz.

Webáruházként is tökéletesen használható

Ez is népszerűségének egyik mozgatórugója, hogy egy teljesértékű webáruházat lehet összehozni vele, ráadásul olyat, amilyenről nem is álmodnál.

A weboldalak 30%-a WP-t használ.

Igen, nem elírás. A 10 millió legnagyobb weboldal közül nagyjából minden harmadik WP alapú. Olyan nagy cégek is használják, mint: a Coca-Cola, eBay, McDonalds, Sony, Xerox, vagy a The New York Times.

Ezáltal a fejlesztőknek is könnyebb dolga van, tekintve, hogy rengeteg tartalom fellelhető az interneten a különféle funkciók megoldására vonatkozóan, hisz van egy kialakult közösség, ahol segítik egymást a fejlesztők.

Ha fejlesztő céget szeretnénk váltani

Ez is egyfajta előny, hisz ha további funkciókra lenne szükséged, de az előző cég megszűnt, nem elérhető, akkor már lassan a legtöbb hazai- és külföldi webfejlesztő cég foglalkozik WordPress-el is, így további funkciók létrehozása weboldalunkon nem lesz probléma.

Nyílt forráskódú

Sokan ezt hátrányként vélik, viszont mi itt pont azon az állásponton vagyunk, hogy mivel nyílt, ezért az esetlegesen felmerülő hibák is nyíltak, amiket ezáltal belehet foltozni. Egy zárt rendszernél hiába nem tudod a pontos hibát a forráskódból, ha egyszer sikerült megtalálni távolról a hibát, akkor utána azt egy szűk fejlesztői csapatnak kell kijavítania, nem egy több ezer főből álló közösségnek.

Hátrányai

Sok bővítmény lassulást okoz

Pontosabban a sok, nem optimalizált bővítmény. Ez hátrány, viszont ezeken is lehet segíteni különféle cache megoldásokkal, vagy optimalizációval.

Sebezhető

Ha nem frissítjük a rendszert, akkor az eddig felfedezett biztonsági réseket kihasználhatják a támadók. De mivel ezekből már kevés van, és általában ha megtudják a WordPress készítők ezeket, akkor egy újabb frissítéssel kijavítják a hibát. Így ez sem lehet érv a WP használat ellen. A lényeg itt is, hogy megfelelő fejlesztők készítsék el az adott WordPress oldalt, és akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz olyan könnyen sebezhető az oldalunk.

Továbbá az alap WordPress sebezhető olyan módon, hogy vannak robotok, amelyik a WP alapértelmezetten elérhető admin felületén próbálkozik bejutni (bruteforce). Ez a /wp-admin könyvtár. Ezt könnyen ki lehet védeni. Rengeteg olyan megoldás van, amivel az admin felületet lehet korlátozni, és néhány hibás jelszó után többet már nem enged be a rendszer.

Túl sokat tud

Ez akár lehet előny is, de inkább hátrány. Túl sokat tud. Vagy túl sokat tudhat, amire egy egyszerű weboldal tulajdonosnak sose lesz szüksége. Miért hátrány? Mert az adminisztrátornak bele kell tanulnia a kezelésébe, és ez sokszor nyűg, vagy idő. Hiába az egyszerű használat, egy olyan embernek, aki még sose látott ilyen kezelőfelületet, összezavarodhat a használatától. Hiába a rövid dokumentáció, hiába a több órás telefonos segítségnyújtás, bonyolultnak tűnhet elsőre, hisz nem csak egy gomb van, amit megnyomva varázsütésre felkerül a tartalom.

De itt is azt mondjuk, hogy ettől nem kell megijedni, pár hét használat után könnyű lesz kezelni, hisz hozzászokik az ember. Minden új dolog nehéz.

 

Miért éppen egyedi rendszer, egyedi CMS?

Nagy, komplex rendszerek esetén beszélhetünk ennek az előnyeiről. Ami tényleg egyedi, és minden mozgatórugója egyedi fejlesztés kell, hogy legyen. Például a magyarorszag.hu-t sem lenne jó WordPressben megírni (habár meglehetne, de nem ajánlatos), viszont ilyen esetekben valóban csak az egyedi fejlesztések jöhetnek szóba. Az sem mindegy, hogy milyen programozási nyelven készüljön el az adott weboldal. PHP? C#? Ruby? Ha a PHP ellen vagyunk valamiért, akkor semmiképpen nem jöhet szóba a WordPress.

Ez egy elég nagy előnye az egyedi CMS-nek. Hátránya, hogy drága, mivel azt egy cégnek kellett megírnia, akik nem kevés időt töltöttek el vele, amit meg kell fizetni.

További hátrányához társul az, hogy ha egy cégtől vásároltál egy teljesen egyedi rendszert, akkor miután kifizetted, ismét elég súlyos összegeket kell fizetned azért, hogy tovább fejlesszék. Ha meg a cég megszűnik, vagy már nem állsz velük kapcsolatban, ismét a zsebedbe kell nyúlnod ahhoz, hogy egy weboldalkészítő cég elvállalja egy másik cég munkáját. Fejlesztői szemszögből nézve az, hogy más kódjában kell “turkálni” nem túl szerencsés, és sokan is nem is szeretik.

 

Összegezve

Nem vagyunk az egyedi rendszerek, megoldások ellen. Mi is írtunk már egyedi CMS-t, és használjuk is kisebb projektekben, azonban azon az állásponton vagyunk, hogy akinek számít a kedvező ár, a nagy tudás, annak a WordPress-t tudjuk ajánlani, legyen szó webáruházról, vagy cégbemutató oldalról.

Az évek alatt felgyülemlett tapasztalataink is azt mutatják, hogy a WP alapú oldalakkal ügyfeleink teljes mértékben megvannak elégedve, és örülnek neki, hogy azzal készítettük az oldalukat.

Akinek arra van szüksége, hogy egy nagy, egyedi, komplex rendszer tulajdonosa legyen, annak mindenféleképpen az egyedi CMS megoldásokat tudjuk ajánlani, hisz mindenre a WordPress sem jó megoldás, de a legtöbb weboldalnak tökéletesen megfelel.

 

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (2 szavazat)
Loading...

Hozzászólások

Jelenleg 0 hozzászólás hozzászólás van.

Szólj hozzá!